Szczypiorkowe bułki z drożdżowego ciasta
Proste i szybkie bułki z drożdżowego ciasta. Ciasto drożdżowe możemy sobie przygotować również w domowej elektrycznej piekarni.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,szczypiorek,Pieczywo
Pieczywo
Składniki
Składniki
cebula | 50 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
szczypiorek | 2 | łyżki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 250 | mililitrów | |
świeże drożdże | 21 | gramów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • masło 50 gramów
Do miski dajemy mąkę, dodajemy na mniejsze kawałki pokrojone masło.
2.
woda 250 mililitrów • szczypiorek 2 łyżki • cebula • cebula 50 gramów • świeże drożdże 21 gramów • sól 1 łyżeczka
Do mąki dodajemy letnią wodę, połowę kostki drożdży, na drobno pokrojony szczypiorek i cebulę. Solimy.
3.
Wszystko razem dobrze ręką mieszamy, ciasto będzie trochę twardsze. Łychą mieszamy. Ciasto w misce przykrywamy kuchenną ściereczką, odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułki, które po obwodzie delikatnie nacinamy. Nacięciem ciasto się lepiej upiecze.
5.
Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30 minut na 180° C.
Smacznego!