Szarpany Makowo - Wiśniowy strudel
Tradycyjny przepis na najlepszy strudel, tak jak się go nasza babcia nauczyła od swojej babci. Składniki na ciasto są na dwa strudle z kilograma mąki. Możecie sobie zrobić jeden makowy a drugi np: twarogowy albo jabłkowy.
przepis,fotoprzepis,wiśnie,mak mielony,Strudle
Strudle
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mak mielony | 150 | gramów | |
masło | 120 | gramów | |
mąka luksusowa (00 extra) | 1 | kilogram | |
ocet | 1 | ||
sól | - | ||
wiśnie | 500 | gramów | |
woda | 2 | decylitry |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa (00 extra) 1 kilogram
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę.
3.
jajka kurze 1 sztuka • masło 60 gramów • sól
Dodajemy jajka, szczyptę soli i miękkie masło. Na początku mieszamy nożem kuchennym a później mieszamy rękami. Pod koniec ciastem rzucamy o stolnicę dopóki nie przestanie się zlepiać.
4.
Ciasto rozdzielamy na dwa równe bochenki i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Przykrywamy nagrzanym, odpowiedniej wielkości garnkiem. Zostawiamy na 45 minut.
5.
Na stole rozkładamy biały obrus, albo prześcieradło i delikatnie posypujemy mąką. Mąkę rozciągamy po całej powierzchni aby nam się ciasto przy naciąganiu nie lepiło.
7.
Kontynuujemy naciąganie, dopóki nam się ciasto nie rozrywa. Nie szkodzi jak się miejscami wytworzy dziura. Efektem będzie prawie przeźroczyste ciasto.
8.
Krawędzie przycinamy po całym obwodzie.
9. Napełnianie ciasta
wiśnie 500 gramów • cukier kryształ 2 łyżki • mak mielony 150 gramów
Na połowę powierzchni ciasta warstwowo kładziemy mielony mak, cukier i wiśnie. Jak chcemy dać wiśnie wypestkowane, trzeba je po drylowaniu odsączyć a ciasto posypać jeszcze bułką tartą.
10.
Ciasto z trzech stron przekładamy podniesieniem obrusu przez nadzienie, aby przy pieczeniu nadzienie nie wyciekło.
11.
Kontynuujemy w rolowaniu z szerszej strony za pomocą obrusu.
12.
Rolkę delikatnie otaczamy na natłuszczoną blachę na kształt podkowy.Skrapiamy resztą rozpuszczonego masła i rozcieramy.
13.
Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 240°C na złoty kolor.
Smacznego!