Szafranowe risotto

Kremowy przysmak o delikatnym smaku, znany jako Risotto alla Milanese.
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,szafran,ser Parmezan,Rizotto,Kuchnia włoska,Bezglutenowe
Rizotto
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 500 1725 | gramów kcal | |
ser Parmezan | 100 392 | gramów kcal | |
szafran | 0 ?? | kcal | |
wino białe wytrawne | 1 82 | decylitr kcal | |
wołowy wywar | 1 1190 | litr kcal |
Przepis
1.
cebula 200 gramów • masło 50 gramów
Jedną średniej wielkości cebulę kroimy na drobne kawałki, szklimy ją na małej ilości masła.

2.
ryż okrągłoziarnisty 500 gramów
Dodajemy dwie filiżanki ryżu i smażymy jeszcze przez około dwie minuty.

3.
szafran • wino białe wytrawne 1 decylitr • wołowy wywar 1 litr
Dodajemy kieliszek białego wytrawnego wina i szczyptę szafranu. Gdy wino odparuje, dolewamy wywar wołowy i gotujemy dopóki ryż się nie ugotuje.

4.
ser Parmezan 100 gramów • masło 100 gramów
Dodajemy starty parmezan i kawałek masła. Mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego!