Syrop z mniszka lekarskiego (miód)
Syrop z mniszka lekarskiego używamy nie tylko do herbaty podczas choroby,ale możemy go używać jako słodzik przy przygotowywaniu ciast i ciasteczek.Mimo iż po ugotowaniu w syropie zostaje mała ilość leczniczych substancji,syrop pomaga przy wielu chorobach.
przepis,fotoprzepis,mniszek lekarski,Syropy i herbaty,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Syropy i herbaty
Przepis
1.
mniszek lekarski 500 gramów • woda 2 L • cytryna 250 gramów
Podczas słonecznego dnia zbieramy około 600 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego. Kwiaty zbieramy w przyrodzie, na czystych łąkach, albo w ogródkach gdzie nie chodzą domowe zwierzęta i oczywiście z daleka od dróg. Odstawiamy je na około 2 godziny rozsypane na białym prześcieradle, aby z nich wyszły ewentualne robaczki. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy umyte, pokrojone bio cytryny, doprowadzamy do wrzenia i 15 minut gotujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny do nasiąknięcia.
2.
Nasiąknięte kwiaty przecedzamy i wyciskamy. Doprowadzamy do wrzenia.
4.
Gorący syrop nalewamy do butelek, ...
5.
... albo większych słoiczków, obracamy do góry dnem aby dobrze chwyciły zakrętki i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej syrop (miód) przechowywać w lodówce. Podczas ostudzania odpowiednio zgęstnieje, ale nie tak jak prawdziwy pszczeli miód. Z wymienionej ilości składników uzyskamy około 2 litry tego smacznego zdrowego słodziutkiego syropu.
Smacznego!