PRZEPISY

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Do przygotowania dobrej jakości domowego syropu bez konserwantów i dodatków chemicznych potrzebujemy:Kwiaty czarnego bzu(zbierane w maju albo czerwcu,w słoneczny dzień i najlepiej do południa). Kwas cytrynowy (to naturalny środek konserwujący).

przepis,fotoprzepis,kwiat czarnego bzu,Syropy i herbaty,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Syropy i herbaty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ2kilogramów
kwas cytrynowy80gramów
kwiat czarnego bzu35sztuk
woda2litry

 

Przepis

1. 

woda 2 litry

Zagotowujemy wodę w garnku.

Zagotowujemy wodę w garnku....

2. 

kwas cytrynowy 80 gramów

Dosypujemy kwasek cytrynowy, rozpuszczamy go i odstawiamy do ostudzenia.

Dosypujemy kwasek cytrynowy, rozpuszczamy go i...

3. 

kwiat czarnego bzu 35 sztuk

Dodajemy 30-35 kawałków kwiatów czarnego bzu, nazbieranych podczas słonecznego dnia do południa i poza drogami. Kwiaty po zbieraniu kładziemy w cieniu żeby poleżały, aby z nich wyszły ewentualne robaczki. Kwiaty możemy też krótko przepłukać w zimnej wodzie, zależy to od tego jaką zawartość pyłków chcemy mieć w syropie. Zanurzone kwiaty w zalewie zostawiamy na 24 godziny.

Dodajemy 30-35 kawałków kwiatów czarnego bzu,...

4. 

cukier kryształ 2 kilogramów

Podstawę syropu przecedzamy do drugiego garnka. Kwiaty zapakowujemy w gazę i dobrze wyciskamy do odcedzonego roztworu. Dosypujemy cukier.

Podstawę syropu przecedzamy do drugiego garnka....

5. 

Podgrzewamy do 35°C i cukier rozpuszczamy. Po rozpuszczeniu cukru syrop ostudzamy. W ten sposób przygotowany syrop zachowuje wiele substancji prozdrowotnych. Jednak jest konieczne, po przelaniu do butelek, przechowywać go w chłodnym miejscu.

Podgrzewamy do 35°C i cukier rozpuszczamy. Po...

6. 

Inną możliwością jest, że syrop wlejemy do słoików i zamkniemy wieczkiem.

Inną możliwością jest, że syrop wlejemy do...

7. 

Przy 100°C krótko pasteryzujemy (śledzimy odgłos pękających wieczek). W ten sposób pasteryzowany syrop możemy przechowywać aż do otwarcia w temperaturze pokojowej, ale podgrzaniem go do 100°C jego ilość prozdrowotnych substancji częściowo się zniży. W zamykanych słoikach lepiej się go przechowuje.

Przy 100°C krótko pasteryzujemy (śledzimy...

8. 

Syrop do konsumpcji przelewamy ze słoika do szklanej albo plastikowej butelki. Ponieważ jest już "otwarty" przechowujemy go w lodówce. Według smaku wlewamy do szklanki i dolewamy wody.

Syrop do konsumpcji przelewamy ze słoika do...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się