Syrop z kwiatów czarnego bzu
Do przygotowania dobrej jakości domowego syropu bez konserwantów i dodatków chemicznych potrzebujemy:Kwiaty czarnego bzu(zbierane w maju albo czerwcu,w słoneczny dzień i najlepiej do południa). Kwas cytrynowy (to naturalny środek konserwujący).
przepis,fotoprzepis,kwiat czarnego bzu,Syropy i herbaty,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Syropy i herbaty
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 | kilogramów | |
kwas cytrynowy | 80 | gramów | |
kwiat czarnego bzu | 35 | sztuk | |
woda | 2 | litry |
Przepis
2.
kwas cytrynowy 80 gramów
Dosypujemy kwasek cytrynowy, rozpuszczamy go i odstawiamy do ostudzenia.
3.
kwiat czarnego bzu 35 sztuk
Dodajemy 30-35 kawałków kwiatów czarnego bzu, nazbieranych podczas słonecznego dnia do południa i poza drogami. Kwiaty po zbieraniu kładziemy w cieniu żeby poleżały, aby z nich wyszły ewentualne robaczki. Kwiaty możemy też krótko przepłukać w zimnej wodzie, zależy to od tego jaką zawartość pyłków chcemy mieć w syropie. Zanurzone kwiaty w zalewie zostawiamy na 24 godziny.
4.
cukier kryształ 2 kilogramów
Podstawę syropu przecedzamy do drugiego garnka. Kwiaty zapakowujemy w gazę i dobrze wyciskamy do odcedzonego roztworu. Dosypujemy cukier.
5.
Podgrzewamy do 35°C i cukier rozpuszczamy. Po rozpuszczeniu cukru syrop ostudzamy. W ten sposób przygotowany syrop zachowuje wiele substancji prozdrowotnych. Jednak jest konieczne, po przelaniu do butelek, przechowywać go w chłodnym miejscu.
6.
Inną możliwością jest, że syrop wlejemy do słoików i zamkniemy wieczkiem.
7.
Przy 100°C krótko pasteryzujemy (śledzimy odgłos pękających wieczek). W ten sposób pasteryzowany syrop możemy przechowywać aż do otwarcia w temperaturze pokojowej, ale podgrzaniem go do 100°C jego ilość prozdrowotnych substancji częściowo się zniży. W zamykanych słoikach lepiej się go przechowuje.
8.
Syrop do konsumpcji przelewamy ze słoika do szklanej albo plastikowej butelki. Ponieważ jest już "otwarty" przechowujemy go w lodówce. Według smaku wlewamy do szklanki i dolewamy wody.
Smacznego!