Syrop z czarnego bzu
Smaczny syrop z czarnego bzu. Dłuższym gotowaniem uzyska ciemniejszy, karmelowy kolor.
przepis,fotoprzepis,kwiat czarnego bzu,Syropy i herbaty,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Syropy i herbaty
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 3 | kilogramów | |
kwas cytrynowy | 90 | gramów | |
kwiat czarnego bzu | 40 | sztuk | |
woda | 4 | litry |
Przepis
1.
kwiat czarnego bzu 40 sztuk
Zbieramy kwiaty bzu w słoneczny dzień. Nie zbieramy kwiatów bzu z krzaków przy drogach. W domu kwiaty szybko myjemy z zimnej wodzie, aby jak najmniej wypłynął z nich pył.
2.
Kwiaty po 20 sztuk układamy w dwóch większych słoikach do pasteryzowania.
3.
woda 4 litry • kwas cytrynowy 90 gramów
Do każdego słoika wlewamy dwa litry wody i wsypujemy 45 g kwasku cytrynowego. Mieszamy i zostawiamy na 24 godziny.
4.
Po 24 godzinach zawartość słoików przelewamy przez sitko wyłożone gazą do garnka. Kwiaty zawijamy w gazę i dobrze wyciskamy do przecedzonego roztworu.
5.
cukier kryształ 3 kilogramów
Do syropu dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu 2 godziny. Za ten czas część wody wyparuje, syrop zgęstnieje i ściemnieje.
6.
Gotowy syrop odstawiamy częściowo do ostudzenia i wlewamy do czterech czystych butelek. Przechowujemy w lodówce. Syrop możemy do szklanych butelek wlewać gorący. Z wymienionej ilości uzyskamy około 3 litry syropu. Syrop konsumujemy w odpowiedniej ilości rozrzedzony z wodą.
Smacznego!