Sylwestrowe pogacze ze skwarkami
Przepis na przygotowanie soczystych pogaczy. Pogacze nie są suche, mają lekko pikantny smak i doskonale pasują do sylwestrowego szampana.
przepis,fotoprzepis,skwarki,Słone przekąski,Sylwester
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
margaryna | 80 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
skwarki | 150 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1. Ciasto
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • świeże drożdże 20 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
W odrobinie ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i odstawiamy do napęcznienia. Do miski dajemy mąkę, jajka, sól, pieprz i resztę mleka, dolewamy rozczyn i wyrabiamy nie lepiące się ciasto. Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
2. Farsz
skwarki 150 gramów • margaryna 80 gramów
Mielone skwarki mieszamy z miękkim tłuszczem roślinnym.
3.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około jednego i pół centymetra, smarujemy farszem ze skwarków.
4.
Ciasto zaczynamy przekładać. Składamy jak kopertę. Górny brzeg przeginamy do środka ciasta, i dolny tak samo, aby się brzegi nawzajem dotykały.
5.
Potem przekładamy jeden brzeg przez drugi i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia około 10 minut potem ciasto ponownie rozwałkowujemy i procedurę składania powtarzamy.
6.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pogacze.
7.
jajka kurze 1 sztuka
Pogacze smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C około 15 minut.
Smacznego!