Świąteczne muffiny
Miękkie i puszyste okazyjne muffinki.
przepis,fotoprzepis,cynamon mielony,powidło morelowe,mielone orzechy włoskie,polewa czekoladowa,Marcepan,Muffiny,Boże Narodzenie
Muffiny
Składniki
Składniki
Marcepan | 50 | gramów | |
cukier kryształ | 120 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kakao proszek | 2 | łyżki | |
mielone orzechy włoskie | 50 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
polewa czekoladowa | 150 | gramów | |
powidło morelowe | 3 | łyżki | |
przyprawa do pierników | 2 | łyżeczki | |
soda oczyszczona | 1 | łyżeczka | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • cukier kryształ 120 gramów • kakao proszek 2 łyżki • cynamon mielony 1 łyżeczka • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów • olej słonecznikowy 100 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • powidło morelowe 3 łyżki • soda oczyszczona 1 łyżeczka • przyprawa do pierników 2 łyżeczki
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i cynamon. Dolewamy mleko, śmietanę i olej. Dodajemy jajka i dżem. Wszystko mieszamy łychą i dosypujemy sodę z proszkiem do pieczenia.
2.
Potem masę dobrze ubijamy, najlepiej elektrycznym mikserem.
4.
Ciasto wypełniamy prawie pod wierzch do papierowych koszyczków włożonych do foremek na muffiny.
5.
Pieczemy w piekarniku w 180°C 25-30 minut. Blachę umieszczamy na najwyższym poziomie w piekarniku.
6.
polewa czekoladowa 150 gramów
Po upieczeniu zostawiamy muffiny do wystygnięcia i wybieramy je z foremek. W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę. Wierzchołki muffin zanurzamy w niej...
7.
... i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.
8.
Marcepan 50 gramów
Marcepan rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią. Wykrawamy z niego gwiazdeczki. Odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.
9.
Gwiazdeczki lekko zwilżamy wodą...
10.
... i następnie przyklejamy na muffiny.
11.
Przechowujemy w chłodnym miejscu. Pieczywo wypiekamy okazyjnie i konsumujemy w przeciągu 3-4 dni.
Smacznego!