Świąteczne jabłkowe ciasto
Doskonałe soczyste ciasto na świąteczne dni. Podajemy ozdobione bitą śmietaną i posypane tartą czekoladą.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta,Wielkanoc,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Wielkanoc › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 300 | gramów | |
jabłka | 1000 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
krem do ciast - waniliowy | 80 | gramów | |
masło | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 15 | gramów | |
woda | 400 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
jajka kurze 4 sztuki • cukier kryształ 200 gramów • olej słonecznikowy 100 mililitrów • woda 100 mililitrów
Całe jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej i wodę, ponownie mieszamy.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • proszek do pieczenia 15 gramów • masło • mąka luksusowa pszenna T550
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Suchą masę dodajemy do mokrej masy i mieszamy. Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką, wylewamy na nią ciasto i w rozgrzanym piekarniku pieczemy 20 minut.
3. Jabłkowa kasza
jabłka 1000 gramów
Jabłka myjemy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy z nich nasionka i rdzeń. Trzemy na grubej tarce. Jabłka trzemy tak, że trzemy miąższ aż nam w ręce zostanie skórka.
4.
woda 300 mililitrów • krem do ciast - waniliowy 80 gramów • cukier kryształ 100 gramów
W garnku w wodzie mieszamy budyń w proszku i cukier. Dodajemy jabłka. Podgrzewaniem doprowadzamy do wrzenia i mieszając gotujemy gęstą kaszę, którą odkładamy do wystudzenia.
5.
Wystudzoną kaszę rozcieramy po wierzchu upieczonego ciasta.
6.
Kroimy na równe kawałki, ozdabiamy i podajemy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!