Świąteczna kaczka
Delikatna, maślano-miodowa kaczka na świąteczny stół. Podajemy z sałatką ziemniaczaną.
przepis,fotoprzepis,kaczka,Kaczka,Boże Narodzenie,Bezglutenowe
Kaczka
Przepis
1.
Mrożoną kaczkę rozmrażamy cały dzień w lodówce. Rozmrożoną lub świeżą kaczkę dokładnie myjemy, solimy z wewnątrz oraz zewnątrz a potem odkładamy ją na noc do lodówki. Kaczkę zaczynamy piec na drugi dzień po nasoleniu, maksymalnie na 3 godziny przed podaniem. Świeżo upieczona kaczka jest najsmaczniejsza.
2. Pieczenie
sól • masło 150 gramów • miód 30 gramów
Tuż przed pieczeniem osoloną kaczkę dobrze myjemy. Kładziemy na głęboką brytfannę, z wierzchu ponownie solimy, okładamy masłem, brytfannę przykrywamy i powoli pieczemy około 2,5 godziny (170-180°C). Podczas pieczenia kaczkę około 2 razy przewracamy. Upieczoną smarujemy miodem wymieszany z sosem z wypieku i szybko zapiekamy na chrupiąco, z każdej strony po około 15 minut.
Smacznego!