PRZEPISY

Świąteczna kaczka

Świąteczna kaczka

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Delikatna, maślano-miodowa kaczka na świąteczny stół. Podajemy z sałatką ziemniaczaną.

przepis,fotoprzepis,kaczka,Kaczka,Boże Narodzenie,Bezglutenowe

Kaczka

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

kaczka2500gramów
masło150gramów
miód30gramów
sól0

 

Przepis

1. 

kaczka 2500 gramów  sól

Mrożoną kaczkę rozmrażamy cały dzień w lodówce. Rozmrożoną lub świeżą kaczkę dokładnie myjemy, solimy z wewnątrz oraz zewnątrz a potem odkładamy ją na noc do lodówki. Kaczkę zaczynamy piec na drugi dzień po nasoleniu, maksymalnie na 3 godziny przed podaniem. Świeżo upieczona kaczka jest najsmaczniejsza.

Mrożoną kaczkę rozmrażamy cały dzień w...

2. Pieczenie

sól  masło 150 gramów  miód 30 gramów

Tuż przed pieczeniem osoloną kaczkę dobrze myjemy. Kładziemy na głęboką brytfannę, z wierzchu ponownie solimy, okładamy masłem, brytfannę przykrywamy i powoli pieczemy około 2,5 godziny (170-180°C). Podczas pieczenia kaczkę około 2 razy przewracamy. Upieczoną smarujemy miodem wymieszany z sosem z wypieku i szybko zapiekamy na chrupiąco, z każdej strony po około 15 minut.

Tuż przed pieczeniem osoloną kaczkę dobrze...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się