Surówka z buraczków ćwikłowych z chrzanem i jabłkiem
Dzięki dużej zawartości chrzanu bardzo ostra i pikantna surówka pełna produktów prozdrowotnych. Nadająca się jako dodatek do potraw zwłaszcza w okresach grypy.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,Sałatki warzywne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Składniki
Składniki
burak ćwikłowy | 300 | gramów | |
chrzan świeży -korzeń | 40 | gramów | |
jabłka | 200 | gramów | |
miód | 30 | gramów | |
sok z cytryny | 30 | mililitrów | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
2.
jabłka 200 gramów • chrzan świeży -korzeń 40 gramów
Wystudzoną ćwikłę obieramy i kroimy na plasterki. Obieramy jabłka i chrzan.
3.
Chrzan na drobno trzemy (mamy go około 1,5 łyżki) i dajemy do miski.
4.
Połowę jabłek trzemy na bardzo drobno i dodajemy do chrzanu, mieszamy.
5.
miód 30 gramów • woda 50 mililitrów • sok z cytryny 30 mililitrów
Dodajemy ćwikłę. W misce z wodą rozpuszczamy miód i dodajemy świeży sok z cytryny.
6.
Drugą połowę jabłek trzemy na grubo, dodajemy do miski z ćwikłą.
7.
Dolewamy miodowo-cytronową zalewę i dobrze mieszamy.
8.
Podajemy ozdobioną słodkim listkiem stewii.
Smacznego!