Suflet czekoladowo-śliwkowy
Lekka i łagodna przekąska na idealne zwieńczenie romantycznej kolacji.
przepis,fotoprzepis,śliwki suszone,czekolada 85%,Ciasta,Kuchnia francuska,Bezglutenowe
Ciasta
Kuchnia francuska
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
brandy | ½ | decylitra | |
cukier puder | 50 | gramów | |
czekolada 85% | 100 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
woda | 1 | decylitr | |
śliwki suszone | 250 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 | mililitrów | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1. Baza ze śliwek
śliwki suszone 250 gramów • brandy ½ decylitra • woda 1 decylitr
Śliwki rozgotowujemy w odrobinie wody aż będą miękkie. Wodę dolewamy stopniowo, tak aby masa nie była zbyt rzadka. Na koniec podczas chłodzenia dodajemy brandy.
2. Baza z czekolady
czekolada 85% 100 gramów • masło 50 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów • cukier puder 50 gramów • żółtko jajka 2 sztuki
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, śmietaną i cukrem na parze. Podczas schładzania dodajemy żółtka jajek.
3. Przygotowanie ciasta
białko jajka 2 sztuki
Schłodzone bazy śliwkową oraz czekoladową mieszamy, na koniec dodajemy pianę ubitą z białek.
4. Pieczenie
Ciasto wylewamy do wysmarowanych tłuszczem form i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 °C.
Smacznego!