Strudel śliwkowy
Doskonała soczysta śliwkowa strucla na każde powszednie lub świąteczne dni.
przepis,fotoprzepis,śliwki,ciasto francuskie,cynamon mielony,Strudle
Strudle
Składniki
Składniki
bułka tarta | 70 | gramów | |
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
cukier kryształ | 70 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jajka kurze | 1 | ||
masło | 70 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
śliwki | 500 | gramów |
Przepis
2.
... i kroimy na mniejsze kawałki.
3.
ciasto francuskie 500 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 • jajka kurze 1 • masło 70 gramów • bułka tarta 70 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na rozmiar 35x60 cm. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem a środek ciasta smarujemy roztopionym masłem. Posypujemy bułką tartą.
4.
cukier kryształ 70 gramów • cynamon mielony 2 łyżeczki
Na ciasto równomiernie, nie całkowicie po brzegi, rozrzucamy śliwki. Posypujemy cukrem i cynamonem.
5.
Ciasto po szerokości przekładamy - zawijamy.
6.
Brzeg bez śliwek przyklejamy na wierzch strucli, tak go upewnimy. Dociskamy boczne brzegi.
7.
Struclę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dołem ostatnim zawinięciem. Całą smarujemy roztrzepanym jajkiem i przebijamy widelcem.
8.
Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
9.
Gorącą struclę posypujemy cukrem, odstawiamy by dobrze ostygła i potem możemy kroić.
Smacznego!