PRZEPISY

Strudel jabłkowo-jeżynowy

Strudel jabłkowo-jeżynowy

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

przepis,fotoprzepis,jabłka,Jeżyny,Strudle,Sezonowe przepisy

Strudle

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Jeżyny500gramów
bułka tarta100gramów
ciasto francuskie400gramów
cukier kryształ140gramów
cynamon mielony2łyżeczki
jabłka1000gramów
jajka kurze2sztuki
mak mielony-
płatki kukurydziane (cornflex)100gramów
płatki owsiane-

 

Przepis

1. 

jabłka 1000 gramów  Jeżyny 500 gramów

Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy rdzeń i trzemy na grubej tarce. Jeżyny myjemy pod bieżącą wodą na sitku. Jeżeli korzystamy z mrożonych jeżyn, trzeba je rozmrozić i odlać nadmiar wody.

Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy...

2. Ciasto

ciasto francuskie 400 gramów  bułka tarta 100 gramów

Ciasto francuskie rozdzielamy na dwie części. Jedną połowę rozwałkowujemy na wielkość około 30 x 40 cm. Ciasto posypujemy połową przygotowanej bułki tartej.

Ciasto francuskie rozdzielamy na dwie części....

3. 

Na bułkę tartą równomiernie rozkładamy połowę przygotowanych jabłek i jeżyn.

Na bułkę tartą równomiernie rozkładamy...

4. 

cukier kryształ 140 gramów  cynamon mielony 2 łyżeczki  płatki kukurydziane (cornflex) 100 gramów

Owoce posypujemy połową z przygotowanego cukru, 1 łyżeczką cynamonu i połową odważonych płatków kukurydzianych.

Owoce posypujemy połową z przygotowanego cukru,...

5. 

jajka kurze 2 sztuki  płatki owsiane  mak mielony

Strudel mocno zawijamy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. To samo robimy z drugą połową ciasta. Strudle smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy drobnymi płatkami owsianymi i makiem. Ciasto delikatnie przebijamy widelcem po całej długości.

Strudel mocno zawijamy i kładziemy na blasze...

6. 

Pieczemy w średnio gorącym piekarniku przez około 45 minut. Po schłodzeniu kroimy.

Pieczemy w średnio gorącym piekarniku przez...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się