Strudel jabłkowo-jeżynowy
przepis,fotoprzepis,jabłka,Jeżyny,Strudle,Sezonowe przepisy
Strudle
Kategorie
Strudle › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jeżyny ›
Składniki
Składniki
Jeżyny | 500 | gramów | |
bułka tarta | 100 | gramów | |
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
cukier kryształ | 140 | gramów | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jabłka | 1000 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mak mielony | - | ||
płatki kukurydziane (cornflex) | 100 | gramów | |
płatki owsiane | - |
Przepis
1.
jabłka 1000 gramów • Jeżyny 500 gramów
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy rdzeń i trzemy na grubej tarce. Jeżyny myjemy pod bieżącą wodą na sitku. Jeżeli korzystamy z mrożonych jeżyn, trzeba je rozmrozić i odlać nadmiar wody.
2. Ciasto
ciasto francuskie 400 gramów • bułka tarta 100 gramów
Ciasto francuskie rozdzielamy na dwie części. Jedną połowę rozwałkowujemy na wielkość około 30 x 40 cm. Ciasto posypujemy połową przygotowanej bułki tartej.
3.
Na bułkę tartą równomiernie rozkładamy połowę przygotowanych jabłek i jeżyn.
4.
cukier kryształ 140 gramów • cynamon mielony 2 łyżeczki • płatki kukurydziane (cornflex) 100 gramów
Owoce posypujemy połową z przygotowanego cukru, 1 łyżeczką cynamonu i połową odważonych płatków kukurydzianych.
5.
jajka kurze 2 sztuki • płatki owsiane • mak mielony
Strudel mocno zawijamy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. To samo robimy z drugą połową ciasta. Strudle smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy drobnymi płatkami owsianymi i makiem. Ciasto delikatnie przebijamy widelcem po całej długości.
6.
Pieczemy w średnio gorącym piekarniku przez około 45 minut. Po schłodzeniu kroimy.
Smacznego!