Strudel Hokkaido
Wspaniały soczysty strudel nadziewany tartą dynią, nektarynkami i twarogiem.
przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,nektarynki,miękki twaróg,Strudle,
Strudle
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 300 | gramów | |
cukier kryształ | 150 | gramów | |
dynia hokkaido | 400 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
miękki twaróg | 200 | gramów | |
nektarynki | 500 | gramów |
Przepis
1. Dynia Hokkaido
dynia hokkaido 400 gramów
Dynię obieramy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy z niej nasionka. Trzemy ją na tarce o grubych oczkach na paseczki.
3. Ciasto
ciasto francuskie 300 gramów • miękki twaróg 200 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na kształt prostokąta na posypanej mąką stolnicy. Ciasto nie może być rozwałkowane zbyt grubo, ale ani nie zbyt cienko. Na cieście smarujemy miękki twaróg. Na jednym brzegu zostawiamy ciasto około 3 - 4 cm nie pokryte.
4.
Na twaróg równomiernie rozkładamy startą dynię.
6.
jajka kurze 1 sztuka
Ciasto zawijamy. Nie pokryty brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem i zawijanie dokańczamy.
7.
Strudel przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy go roztrzepanym jajkiem i po wierzchu przebijamy wykałaczką.
8.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 °C około 40 minut.
Smacznego!