Stracciatella twarogowo ryżowe kawałki

Kremowy deser bez pieczenia.
przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,mleko tłuste 3,5%,ryż okrągłoziarnisty,miękki twaróg 20% tłuszczu,czekolada,Ciasta kremowe,Bez pieczenia
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 40 142 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 125 503 | gramów kcal | |
cukier puder | 75 291 | gramów kcal | |
czekolada | 100 513 | gramów kcal | |
masło | 125 918 | gramów kcal | |
miękki twaróg 20% tłuszczu | 500 490 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 800 512 | mililitrów kcal | |
posypka czekoladowa | 100 475 | gramów kcal | |
posypka czekoladowa | 0 ?? | kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 260 897 | gramów kcal | |
woda | 500 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów • woda 500 mililitrów • cukier kryształ 100 gramów • ryż okrągłoziarnisty 260 gramów
Mleko mieszamy z wodą, cukrem i dodajemy przepłukany ryż. Gotujemy gęstą kaszę.

2.
mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • cukier kryształ 25 gramów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Wystudzamy go w wodnej kąpieli, w zimnej wodzie do temperatury pokojowej.



5.
... i wystudzony budyń.


7.
Formę (35x15cm) wykładamy folią aluminiową i na dno rozsmarowujemy twarogowy krem.


9.
Czekoladowy ryż ostudzamy w wodnej kąpieli w zimnej wodzie. Wodę kilka razy wymieniamy, aby nam ryż szybciej wystygł.

10.
Ryż warstwujemy na twarogowe nadzienie. Przykrywamy folią i odstawiamy na 24 godziny do lodówki żeby stężał.

11.
Przed podawaniem deser przewracamy i usuwamy folię.


13.
Kroimy na tortowe - trójkątne kawałki. Ilość porcji wybieramy sobie wielkością trójkątów.

14.
Pojedyncze porcje podnosimy szeroką łopatką i serwujemy.

Smacznego!