Steki z wołowiny
Prosty i sprawdzony sposób na przyrządzenie smacznego steku. Patelnię można zastąpić grillem ogrodowym.
przepis,fotoprzepis,mięso wołowe - antrykot,Wołowina,Przepisy na letnie grillowanie,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wołowina
Przepis
1.
mięso wołowe - antrykot 400 gramów
Mięso kroimy na 2-3 centymetrowe plastry. Najlepiej jest kupić mięso, które przez dwa - trzy tygodnie wisiało i dojrzewało.
2.
sól • czarny pieprz mielony • oliwa
Doprawiamy, solimy i nacieramy oliwą. Przed pieczeniem mięso powinno osiągnąć temperaturę pokojową (około 20 minut po wyjęciu z lodówki).
3.
Na dobrze rozgrzanej patelni podsmażamy przez minutę z każdej strony, a następnie dosmażamy według smaku.
4.
Dla tego typu mięsa zaleca się smażenie przez 2 minuty z każdej strony, aby mięso nie było zbyt suche. Przed pierwszym przekrojeniem i spożyciem należy odstawić na 5 minut, aby nie wyciekł sok.
Smacznego!