Śródziemnomorskie bochenki
Według tego przepisu z łatwością przygotujecie sobie pieczone bochenki nadziewane koktajlowymi pomidorkami i oliwkami. Z zewnątrz chrupiące a w środku delikatne i smaczne.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,Pieczywo
Pieczywo
Kategorie
Pieczywo ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
mleko półtłuste 1,5% | 350 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 | łyżka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 | gramów | |
oliwa | 50 | mililitrów | |
oliwki z papryką | 60 | gramów | |
pomidory koktajlowe | 125 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka • cukier kryształ 1 łyżka • świeże drożdże 42 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • oliwa 50 mililitrów • sól 1 łyżeczka
W większej misce mieszamy mąkę z solą, rozczynem, mlekiem i olejem.
3.
Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.
oliwki z papryką 60 gramów • pomidory koktajlowe 125 gramów
Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Kolejne kroki powtarzamy z obiema częściami. Wytwarzamy trzy pasy, które po części posypujemy kawałkami koktajlowych pomidorów, oliw i oregano. Puste ciasto przekładamy przez posypaną część, brzegi dociskamy i przekładamy pod bochenki.
5.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.
Smacznego!