Spaghetti z bazyliowym pesto
Tradycyjne włoskie pesto doskonale wzbogaci smak dania z makaronu. Jest w nim energetyzujący korzenny smak parmezanu, orzechowa nuta oraz delikatność bazylii.
przepis,fotoprzepis,makaron - spaghetti,orzechy piniowe,bazylia,ser Parmezan,ser Pecorino,czosnek,oliwa,Makarony,Kuchnia włoska
Makarony
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
bazylia | 30 | listków | |
czosnek | 1 | ząbek | |
makaron - spaghetti | 300 | gramów | |
oliwa | 60 | mililitrów | |
orzechy piniowe | 10 | gramów | |
ser Parmezan | 30 | gramów | |
ser Pecorino | 15 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
sól | 1 | szczypta |
Przepis
1. Przygotowanie spaghetti
makaron - spaghetti 300 gramów • sól 2 łyżeczki
Do garnka wlewamy wodę, solimy ją a następnie doprowadzamy do wrzenia. Makaron gotujemy w większej ilości wody, aby nie zlepiał się. Jak tylko woda zaczyna wrzeć, wsypujemy do niej makaron i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu makaronu.
3. Miksujemy bazylię i orzechy
bazylia 30 listków
W elektrycznym mikserze rozdrabniamy orzechy. Dodajemy liście świeżej bazylii, miksując mieszamy.
4. Pesto
ser Parmezan 30 gramów • ser Pecorino 15 gramów • czosnek 1 ząbek • oliwa 60 mililitrów • sól 1 szczypta
Dodajemy starty ser, czosnek i oliwę z oliwek. Jeśli pesto by było zbyt gęste, rozcieńczymy je dolewając oliwy.
5.
Gdy makaron jest ugotowany, wylewamy wodę, mieszamy go z przygotowanym pesto. Podajemy porcje posypane startym parmezanem.
Smacznego!