PRZEPISY

Spaghetti z bazyliowym pesto

Spaghetti z bazyliowym pesto

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Tradycyjne włoskie pesto doskonale wzbogaci smak dania z makaronu. Jest w nim energetyzujący korzenny smak parmezanu, orzechowa nuta oraz delikatność bazylii.

przepis,fotoprzepis,makaron - spaghetti,orzechy piniowe,bazylia,ser Parmezan,ser Pecorino,czosnek,oliwa,Makarony,Kuchnia włoska

Makarony

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bazylia30listków
czosnek1ząbek
makaron - spaghetti300gramów
oliwa60mililitrów
orzechy piniowe10gramów
ser Parmezan30gramów
ser Pecorino15gramów
sól2łyżeczki
sól1szczypta

 

Przepis

1. Przygotowanie spaghetti

makaron - spaghetti 300 gramów  sól 2 łyżeczki

Do garnka wlewamy wodę, solimy ją a następnie doprowadzamy do wrzenia. Makaron gotujemy w większej ilości wody, aby nie zlepiał się. Jak tylko woda zaczyna wrzeć, wsypujemy do niej makaron i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu makaronu.

2. Przyrządzenie pesto

orzechy piniowe 10 gramów

Na patelni smażymy orzechy piniowe na złoty kolor.

Na patelni smażymy orzechy piniowe na złoty...

3. Miksujemy bazylię i orzechy

bazylia 30 listków

W elektrycznym mikserze rozdrabniamy orzechy. Dodajemy liście świeżej bazylii, miksując mieszamy.

W elektrycznym mikserze rozdrabniamy orzechy....

4. Pesto

ser Parmezan 30 gramów  ser Pecorino 15 gramów  czosnek 1 ząbek  oliwa 60 mililitrów  sól 1 szczypta

Dodajemy starty ser, czosnek i oliwę z oliwek. Jeśli pesto by było zbyt gęste, rozcieńczymy je dolewając oliwy.

Dodajemy starty ser, czosnek i oliwę z oliwek....

5. 

Gdy makaron jest ugotowany, wylewamy wodę, mieszamy go z przygotowanym pesto. Podajemy porcje posypane startym parmezanem.

Gdy makaron jest ugotowany, wylewamy wodę,...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się