Spaghetti bolognese
Jeden z wielu rodzajów przepisów na ulubione spaghetti bolognese.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,makaron - spaghetti,Makarony,Kuchnia włoska,Bezlaktozowe
Makarony
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czerwone wytrawne wino | 150 | mililitrów | |
czosnek | 2 | ząbki | |
makaron - spaghetti | 400 | gramów | |
marchew | 150 | gramów | |
oregano | 1 | łyżeczka | |
pomidory w puszce | - | ||
przecier pomidorowy | 200 | gramów | |
seler | 150 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
cebula 150 gramów • marchew 150 gramów • seler 150 gramów
Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Marchewkę i seler obieramy i trzemy. W garnku podgrzewamy olej i dodajemy cebulę, smażymy i dodajemy marchewkę z selerem.
2.
woda 50 mililitrów
Według potrzeby podlewamy odrobiną wody i składniki dusimy do miękkości - prawie na puree.
4.
sól 1 łyżeczka • czosnek 2 ząbki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • oregano 1 łyżeczka
Mieszamy, dodajemy sól, przeciśnięty czosnek, pieprz i oregano. Ponownie mieszamy i chwilkę smażymy.
5.
czerwone wytrawne wino 150 mililitrów • przecier pomidorowy 200 gramów • pomidory w puszce
Mięso podlewamy winem i dodajemy przecier pomidorowy. Możemy dodać też pokrojone pomidory z puszki. Często mieszając sos bolognese gotujemy 20-30 minut.
6.
makaron - spaghetti 400 gramów
Spaghetti gotujemy i przed podaniem każdą porcję polewamy przygotowanym sosem.
Smacznego!