Spaghetti all'Amatriciana
Alla Amatriciana [alla matriˈtʃaːna] to ludowa nazwa tradycyjnego włoskiego sosu do makaronów, którego podstawę tworzą solony suszony boczek z wieprzowego karku, pomidory i ser pecorino. Można go dodawać również do innych rodzai makaronów, na przykład do bucatini i jest bardzo smaczny :)
przepis,fotoprzepis,pomidory,Policzki wieprzowe - Guanciale,ser Pecorino,Makarony,Kuchnia włoska
Makarony
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
Policzki wieprzowe - Guanciale | 30 | gramów | |
cebula | 60 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
makaron - spaghetti | 140 | gramów | |
nać pietruszki | 2 | łyżki | |
oliwa | 2 | łyżki | |
pomidory | 200 | gramów | |
płatki chili | 1 | szczypta | |
ser Pecorino | 20 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
wino białe wytrawne | 100 | mililitrów | |
woda | 1.5 | litra |
Przepis
1.
makaron - spaghetti 140 gramów • woda 1.5 litra • sól 1 łyżeczka
Spaghetti gotujemy (według wskazówek na opakowaniu) w osolonej wrzącej wodzie około 5 minut.
2.
Policzki wieprzowe - Guanciale 30 gramów • oliwa 2 łyżki
Na odrobinie oleju szklimy małe kosteczki pokrojonego boczku na średnio złoty kolor.
4.
pomidory 200 gramów • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • płatki chili 1 szczypta
Na patelnię dajemy na drobno pokrojone pomidory. Przyprawiamy i mieszamy.
5.
wino białe wytrawne 100 mililitrów
Całość podlewamy białym winem. Płyn nam stopniowo odparuje, sos się zagęści i uzyska kolor po pomidorach.
6.
Prawie ugotowany makaron dajemy do patelni razem z odrobiną wody w której się gotował. Spaghetti (albo bucatini) dobrze obtaczamy w sosie i dogotowujemy. Ewentualnie doprawiamy solą.
Smacznego!