PRZEPISY

Sos winogronowy na sposób średniowieczny

Sos winogronowy na sposób średniowieczny

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Smakowo ciekawy, gęsty sos. Jest bardzo dobrym nietradycyjnym dodatkiem, razem z tradycyjnymi lokszami, do pieczonej kaczki.

przepis,fotoprzepis,winogrona białe,boczek przerośnięty,Sosy,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Sosy

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczek przerośnięty300gramów
czosnek4ząbki
liście szałwii-
winogrona białe1kilogram

 

Przepis

1. 

winogrona białe 1 kilogram

Z owoców winogron usuwamy ogonki.

Z owoców winogron usuwamy ogonki....

2. 

Winogrona ugniatamy i odstawiamy.

Winogrona ugniatamy i odstawiamy....

3. 

boczek przerośnięty 300 gramów

Boczek kroimy i smażymy prawie na skwarki na patelni.

Boczek kroimy i smażymy prawie na skwarki na...

4. 

Ugniecione winogrona przebieramy i usuwamy pestki. Każdą część winogron nakładamy na płytki talerz i małe pestki oddzielamy na bok talerza.

Ugniecione winogrona przebieramy i usuwamy pestki....

5. 

Z patelni zlewamy część smalcu ze skwarków i dodajemy winogrono. Gotujemy około 15 minut często mieszając.

Z patelni zlewamy część smalcu ze skwarków i...

6. 

czosnek 4 ząbki

Po 15 minutach dodajemy pokrojone ząbki czosnku. 5 minut gotujemy. Według tego jak gęsty chcemy mieć sos całkowity czas gotowania możemy wydłużyć albo skrócić.

Po 15 minutach dodajemy pokrojone ząbki czosnku....

7. 

liście szałwii

Na koniec dodajemy nasiekaną świeżą szałwię do smaku. Możemy dodać też suszoną, wtedy sos jeszcze chwilę gotujemy.

Na koniec dodajemy nasiekaną świeżą szałwię...

8. Serwujemy

... z pieczoną kaczką i lokszami.

... z pieczoną kaczką i lokszami....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się