Sos śliwkowo-śmietankowy
Smaczny, słodko-słony sos w sam raz do wędzonego mięsa, do pieczonej kaczki i królika.
przepis,fotoprzepis,dżem śliwkowy,słodka śmietana do gotowania,śliwki suszone,Sosy
Sosy
Kategorie
Sosy ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
dżem śliwkowy | 80 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 70 | gramów | |
sok z cytryny | 30 | mililitrów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
słodka śmietana do gotowania | 250 | mililitrów | |
woda | ½ | litra | |
śliwki suszone | 80 | gramów |
Przepis
1.
masło 50 gramów • dżem śliwkowy 80 gramów
W garnku roztapiamy masło i dodajemy dżem śliwkowy. Często mieszając dżem podsmażamy i częściowo roztapiamy.
2.
woda ½ litra • sól 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżka • cynamon mielony 1 łyżeczka • sok z cytryny 30 mililitrów
Dolewamy wody, dodajemy sól, cukier, cynamon, sok z cytryny i zagotowujemy.
3.
słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 70 gramów
Do śliwkowego dżemu dolewamy śmietanę z rozmieszaną mąką. Gotujemy do zgęstnienia. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dodać jeszcze trochę śmietany.
4.
Ugotowany sos odstawiamy z ognia i przecedzamy go.
5.
śliwki suszone 80 gramów • sól
Suszone śliwki na drobno kroimy i wsypujemy je do gorącego sosu. Mieszamy, według smaku możemy jeszcze dosolić.
6. Sos, wędzone mięso, knedle ziemniaczane
Jako dodatek do sosu i mięsa podajemy różne rodzaje knedli.
Smacznego!