Sos holenderski
Tradycyjny sos francuskiej kuchni z masła i ubitych żółtek.
przepis,fotoprzepis,masło,żółtko jajka,Słone przekąski,Kuchnia francuska,Bezglutenowe
Słone przekąski
Kuchnia francuska
Składniki
Składniki
masło | 150 | gramów | |
pieprz biały mielony | - | ||
sok z cytryny | - | ||
sól | - | ||
wino białe wytrawne | ¼ | decylitra | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
2.
żółtko jajka 3 sztuki • sok z cytryny
W misce na garnku z gorącą wodą ubijamy żółtka jajek na gęstą pianę i dodajemy sok z połowy cytryny średniej wielkości. Temperatura nie może być zbyt wysoka aby się jajka nie ugotowały.
3.
wino białe wytrawne ¼ decylitra • sól • pieprz biały mielony
Jajka dalej ubijamy i powoli stopniowo dolewamy roztopione masło. Doprawiamy odrobiną białego wina, solą i pieprzem.
Smacznego!