Somloi kluski (Somlói galuska)
Bajeczny deser z węgierskiej kuchni przygotowany według tradycyjnego przepisu.Czasochłonne przygotowanie powoduje,że tą kulinarną specjalność serwuje się tylko w luksusowych restauracjach.Na prawdę warto go zrobić.
przepis,fotoprzepis,rodzynki,dżem truskawkowy,orzechy włoskie,czekolada,Ciasta kremowe,Kuchnia węgierska,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Kuchnia węgierska
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
cukier kryształ | 140 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
czekolada | 100 | gramów | |
dżem truskawkowy | 150 | gramów | |
jajka kurze | 6 | sztuk | |
kakao proszek | 70 | gramów | |
kakao proszek | - | ||
masło | 50 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 40 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 1000 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 240 | gramów | |
orzechy włoskie | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
rodzynki | 100 | gramów | |
rum | 135 | mililitrów | |
sól | - | ||
woda | 375 | mililitrów | |
woda | 1 | łyżka | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
cukier kryształ 40 gramów • woda 300 mililitrów • rodzynki 100 gramów • rum 60 mililitrów
Cukier upalamy na karmel, zalewamy wodą i rozgotowujemy. Odstawiamy z ognia i wystudzamy. Dosypujemy umyte rodzynki i dolewamy rum.
3.
białko jajka 6 sztuk • sól • mąka chlebowa pszenna T750 140 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy gęstą pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem z pianą na przemian dodajemy do żółtek.
4.
mielone orzechy włoskie 40 gramów • kakao proszek 20 gramów • woda 1 łyżka
Ciasto rozdzielamy do trzech misek. Do jednej miski dodajemy orzechy, do drugiej kakao z odrobiną wody.
5.
Ciasta stopniowo pieczemy na blasze (około 20x16 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180°C. (Wskazówka: Na dużej blasze możemy upiec od razu dwa ciasta, jeśli sobie za pomocą papieru ciasta oddzielimy).
6.
Z ciepłych upieczonych korpusów usuwamy papier. Pierwsze - białe ciasto wkładamy do prostokątnego naczynia. Kolejne ciasta rozkładamy na desce. Wszystkie polewamy karmelowo - rumowym roztworem.
7.
mleko półtłuste 1,5% 800 mililitrów • cukier kryształ 100 gramów • cukier waniliowy 20 gramów
Mleko, cukier kryształ i cukier waniliowy doprowadzamy do wrzenia.
8.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • żółtko jajka 4 sztuki • mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów
W mleku mieszamy żółtka z mąką na gładko.
9.
Ciasto wlewamy do mleka i gotujemy na kaszę.
10.
masło 50 gramów • dżem truskawkowy 150 gramów
Do kaszy dodajemy kawałek masła. Korpusy smarujemy wymieszanym dżemem.
11.
orzechy włoskie 100 gramów
Orzechy na drobno siekamy. Korpus w naczyniu posypujemy jedną trzecią orzechów i jedną trzecią rodzynek.
12.
Polewamy jedną trzecią kaszy.
13.
Kładziemy ciemne ciasto. Proces powtarzamy. Kładziemy orzechowy korpus i ponownie proces powtarzamy.
14.
Na koniec posypujemy przesianym kakaem, przykrywamy i wkładamy na 12 godzin do lodówki.
15.
czekolada 100 gramów • kakao proszek 50 gramów • woda 75 mililitrów • rum 75 mililitrów
W garnku roztapiamy czekoladę z wodą i kakaem. Po wystudzeniu dodajemy rum.
16. Serwowanie
Za pomocą łyżeczki wykrawamy z deseru "kluseczki".
17.
Kluseczki kładziemy na deserowym talerzyku, do pucharków, ...
18.
... albo do miseczek. Polewamy czekoladowo-rumowym sosem i ozdabiamy bitą śmietaną. Na jedną porcję zużyjemy około 3 - 4 według wielkości jaką nam się uda wykroić.
Smacznego!