Soczewicowy masala dal

Spróbujcie i w waszej kuchni wyczarować tą bardzo smaczną i zdrową strączkową potrawę. Możecie ją serwować jako dodatek razem z ryżem. Dla urozmaicenia dodajcie jajko, grillowane warzywa, tofu lub mięso.
przepis,fotoprzepis,czerwona soczewica,Sosy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Sosy
Kuchnia indyjska
Składniki
Składniki
Kozieradka pospolita - suszone liście | 2 33 | łyżeczki kcal | |
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
czerwona soczewica | 500 1670 | gramów kcal | |
czosnek | 3 17 | ząbki kcal | |
imbir mielony | ¼ 2 | łyżeczki kcal | |
liść laurowy | 1 ?? | sztuka kcal | |
masło | 40 294 | gramów kcal | |
pomidory | 150 38 | gramów kcal | |
przyprawa Garam masala | 1 18 | łyżeczka kcal | |
przyprawa kurkuma | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ 10 | łyżeczki kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
woda | 750 0 | mililitrów kcal |
Przepis

3.
Kozieradka pospolita - suszone liście 2 łyżeczki
Gdy jest soczewica prawie całkowicie rozgotowana, odstawiamy ją i dodajemy kozieradkę.

4.
masło 40 gramów • cebula 100 gramów • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki • liść laurowy 1 sztuka
Cebulkę powoli smażymy na maśle z kminkiem i liściem laurowym.

5.
sól 1 szczypta • czosnek 3 ząbki • imbir mielony ¼ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki
Doprawiamy pieprzem, kurkumą, solą, na drobno nasiekanym czosnkiem i imbirem. Dla pikantnej wersji jest to właściwy czas, aby dodać trochę posiekanej papryki chili.



8.
Mieszankę dodajemy do ugotowanej soczewicy.

Smacznego!