PRZEPISY

Soczewicowy masala dal

Soczewicowy masala dal

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Spróbujcie i w waszej kuchni wyczarować tą bardzo smaczną i zdrową strączkową potrawę. Możecie ją serwować jako dodatek razem z ryżem. Dla urozmaicenia dodajcie jajko, grillowane warzywa, tofu lub mięso.

przepis,fotoprzepis,czerwona soczewica,Sosy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe

Sosy

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

Kozieradka pospolita - suszone liście

2

33

łyżeczki

kcal

cebula

100

44

gramów

kcal

czarny pieprz mielony

¼

5

łyżeczki

kcal

czerwona soczewica

500

1670

gramów

kcal

czosnek

3

17

ząbki

kcal

imbir mielony

¼

2

łyżeczki

kcal

liść laurowy

1

??

sztuka

kcal

masło

40

294

gramów

kcal

pomidory

150

38

gramów

kcal

przyprawa Garam masala

1

18

łyżeczka

kcal

przyprawa kurkuma

½

8

łyżeczki

kcal

przyprawa rzymski kmin mielony - jeera

½

10

łyżeczki

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

woda

750

0

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

czerwona soczewica 500 gramów

Soczewicę trzy razy przepłukujemy w zimnej wodzie.

Soczewicę trzy razy przepłukujemy w zimnej...

2. 

woda 750 mililitrów  sól 1 łyżeczka

Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut.

Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy około 15...

3. 

Kozieradka pospolita - suszone liście 2 łyżeczki

Gdy jest soczewica prawie całkowicie rozgotowana, odstawiamy ją i dodajemy kozieradkę.

Gdy jest soczewica prawie całkowicie rozgotowana,...

4. 

masło 40 gramów  cebula 100 gramów  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki  liść laurowy 1 sztuka

Cebulkę powoli smażymy na maśle z kminkiem i liściem laurowym.

Cebulkę powoli smażymy na maśle z kminkiem i...

5. 

sól 1 szczypta  czosnek 3 ząbki  imbir mielony ¼ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki

Doprawiamy pieprzem, kurkumą, solą, na drobno nasiekanym czosnkiem i imbirem. Dla pikantnej wersji jest to właściwy czas, aby dodać trochę posiekanej papryki chili.

Doprawiamy pieprzem, kurkumą, solą, na drobno...

6. 

pomidory 150 gramów

Dodajemy na drobno pokrojone pomidory i gotujemy do miękkości.

Dodajemy na drobno pokrojone pomidory i gotujemy...

7. 

przyprawa Garam masala 1 łyżeczka

Na koniec doprawiamy mieszanką Garam Masala.

Na koniec doprawiamy mieszanką Garam Masala....

8. 

Mieszankę dodajemy do ugotowanej soczewicy.

Mieszankę dodajemy do ugotowanej soczewicy....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się