Soczewicowy masala dal
Spróbujcie i w waszej kuchni wyczarować tą bardzo smaczną i zdrową strączkową potrawę. Możecie ją serwować jako dodatek razem z ryżem. Dla urozmaicenia dodajcie jajko, grillowane warzywa, tofu lub mięso.
przepis,fotoprzepis,czerwona soczewica,Sosy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Sosy
Kuchnia indyjska
Składniki
Składniki
Kozieradka pospolita - suszone liście | 2 | łyżeczki | |
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czerwona soczewica | 500 | gramów | |
czosnek | 3 | ząbki | |
imbir mielony | ¼ | łyżeczki | |
liść laurowy | 1 | sztuka | |
masło | 40 | gramów | |
pomidory | 150 | gramów | |
przyprawa Garam masala | 1 | łyżeczka | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ | łyżeczki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | 1 | szczypta | |
woda | 750 | mililitrów |
Przepis
3.
Kozieradka pospolita - suszone liście 2 łyżeczki
Gdy jest soczewica prawie całkowicie rozgotowana, odstawiamy ją i dodajemy kozieradkę.
4.
masło 40 gramów • cebula 100 gramów • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki • liść laurowy 1 sztuka
Cebulkę powoli smażymy na maśle z kminkiem i liściem laurowym.
5.
sól 1 szczypta • czosnek 3 ząbki • imbir mielony ¼ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki
Doprawiamy pieprzem, kurkumą, solą, na drobno nasiekanym czosnkiem i imbirem. Dla pikantnej wersji jest to właściwy czas, aby dodać trochę posiekanej papryki chili.
8.
Mieszankę dodajemy do ugotowanej soczewicy.
Smacznego!