Soczewicowa zupa z grzankami
Smaczna zupa o lekkim maślanym smaku pełna zdrowych warzyw. Serwujemy ją z czosnkowymi grzankami i posypaną nasiekaną natką pietruszki.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,ziemniaki,soczewica sterylizowana,chleb tostowy,Zupy z roślin strączkowych
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
chleb tostowy | - | ||
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czerwona cebula | 100 | gramów | |
czosnek | - | ||
marchew | 150 | gramów | |
masło | 1 | łyżka | |
soczewica sterylizowana | 500 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 1500 | mililitrów | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
1.
masło 1 łyżka • czerwona cebula 100 gramów
Cebulę obieramy, na drobno kroimy i na złoty kolor smażymy na roztopionym maśle.
2.
marchew 150 gramów • ziemniaki 300 gramów
Obieramy marchewkę i ziemniaki. Ziemniaki kroimy na mniejsze kostki, marchewkę trzemy na grubo, dodajemy je do cebuli i wszystko razem chwilkę smażymy.
3.
sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • woda 1500 mililitrów
Warzywa solimy i pieprzymy. Wlewamy wywar (wodę). Gotujemy do miękkości ziemniaków - około 20 minut od zawrzenia.
6. Czosnkowe grzanki
Najprościej grzanki przygotujemy sobie w tosterze. Chleb tostowy pieczemy i gorący z obydwóch stron smarujemy ząbkiem czosnku.
7.
Ostudzone grzanki kroimy na małe kosteczki.
Smacznego!