Śmietanowy szpinak z jajkiem sadzonym
Klasyczny obiad na Wielki Czwartek.
przepis,fotoprzepis,mrożony szpinak ze śmietaną,ziemniaki,jajka kurze,Dania wegetariańskie,,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
czosnek | 3 | ząbki | |
jajka kurze | 6 | sztuk | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mrożony szpinak ze śmietaną | 900 | gramów | |
olej słonecznikowy | 20 | mililitrów | |
przyprawa warzywna | - | ||
skrobia kukurydziana | 30 | gramów | |
sól | 2.5 | łyżeczki | |
woda | - | ||
ziemniaki | 900 | gramów |
Przepis
1. Śmietanowy szpinak
mrożony szpinak ze śmietaną 900 gramów • sól 1 łyżeczka • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • skrobia kukurydziana 30 gramów • czosnek 3 ząbki
Mrożony szpinak wkładamy do garnka, dodajemy sól i powolnym podgrzewaniem roztapiamy. W mleku mieszamy skrobię, którą wlewamy do rozmrożonego śmietanowego szpinaku. Gotujemy aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku.
2. Gotowanie ziemniaków
ziemniaki 900 gramów • woda • sól 1.5 łyżeczki • kminek ½ łyżeczki • masło
Ziemniaki obieramy, kroimy na półksiężyce, gotujemy w wodzie z solą i kminkiem. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do ziemniaków kawałek masła.
3. Jajko sadzone
jajka kurze 6 sztuk • olej słonecznikowy 20 mililitrów • przyprawa warzywna
Jajka rozbijamy do miski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy jajka, solimy i przykrywamy pokrywką. Smażymy jajka sadzone.
Smacznego!