Śmietanowy sos z boczniaka z ziemniakami
Delikatny sos z boczniaka, w którym się zakochacie.
przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,cebula,ziemniaki,śmietana do ubijania (30-33%),kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Sosy
Sosy
Składniki
Składniki
Delikatna nadziewana pieczeń przepis | - | ||
boczniak ostrygowaty | 700 | gramów | |
cebula | 150 | gramów | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 | gramów | |
olej rzepakowy | 30 | mililitrów | |
woda | 500 | mililitrów | |
ziemniaki | 500 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
2.
...i na drobno siekamy za pomocą kuchennego robota.
3.
cebula 150 gramów • olej rzepakowy 30 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
7.
mielona czerwona papryka 2 łyżeczki
i paprykę. Mieszamy i pod pokrywką gotujemy do miękkości ziemniaków (około 25 minut).
8.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów
Śmietany mieszamy z mąką i zawiesiną zalewamy sos, zagotowujemy i możemy podawać.
9. Propozycja podania
Delikatna nadziewana pieczeń przepis
Sos możemy podawać z mięsnymi kotlecikami, albo po prostu z kiełbasą i jajkiem sadzonym.
Smacznego!