Śmietanowy ryż
Duszony kremowy ryż złagodzony śmietaną. Doskonały jako dodatek do smażonego i grillowanego mięsa i warzyw.
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,śmietana do ubijania (30-33%),Ryż,Bezglutenowe
Ryż
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
nać pietruszki | - | ||
przyprawa warzywna | 2 | łyżeczki | |
ryż okrągłoziarnisty | 500 | gramów | |
sól | - | ||
woda | 750 | mililitrów | |
zielona cebulka | 1 | sztuka | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
2.
zielona cebulka 1 sztuka • przyprawa warzywna 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • sól
W garnku smażymy na drobno pokrojoną cebulkę i dodajemy ryż. Ciągle mieszając chwilkę smażymy. Dodajemy przyprawy, według własnego smaku dosalamy...
3.
woda 750 mililitrów • nać pietruszki
...i zalewamy wodą. Dodajemy nasiekaną natkę pietruszki i przykrywamy.
4.
Gotujemy około 15 minut, dopóki nie wyparuje większa część wody.
5.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów
Zalewamy śmietaną, mieszamy i zostawiamy przykryte jeszcze około 15 minut.
6.
Ryż ma mieć kremową konsystencję.
Smacznego!