Śmietanowa zupa z soczewicą i batatami
Ulubiona zupa z soczewicą ma dzięki dodaniu słodkich ziemniaków więcej wartości odżywczych i delikatnie słodki smak. Będzie smakować zwłaszcza dzieciom.
przepis,fotoprzepis,słodkie ziemniaki,soczewica sterylizowana,Zupy z roślin strączkowych,Przepisy na potrawy dla dzieci
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
masło | 30 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżeczka | |
nać pietruszki | - | ||
soczewica sterylizowana | 300 | gramów | |
sok z cytryny | 2 | łyżki | |
słodka śmietana do gotowania | 500 | mililitrów | |
słodkie ziemniaki | 300 | gramów | |
woda | 300 | mililitrów |
Przepis
1.
słodkie ziemniaki 300 gramów • woda 300 mililitrów
Bataty myjemy, według potrzeby oczyszczamy (nie obieramy) i kroimy na małe kostki. Wkładamy do wody, dodajemy sól i 10 minut gotujemy.
3.
słodka śmietana do gotowania 500 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżeczka
W śmietanie mieszamy mąkę i wlewamy do zupy. Mieszamy, dodajemy cukier i zagotowujemy.
7.
... i według smaku dodajemy do porcji zupy.
Smacznego!