Śmietanowa kapusta włoska na gęsto z wieprzowiną
Ulubiona klasyka: kapusta włoska na gęsto z duszoną wieprzowiną. Podajemy według smaku ze świeżym pachnącym chlebkiem.
przepis,fotoprzepis,kapusta włoska,ziemniaki,śmietana do ubijania (30-33%),schab wieprzowy,Wieprzowina,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 120 | gramów | |
czosnek | 4 | ząbki | |
kapusta włoska | 800 | gramów | |
kminek mielony | 1.5 | łyżeczki | |
masło | 30 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mleko tłuste 3,5% | 100 | mililitrów | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
schab wieprzowy | 550 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 40 | gramów | |
smalec | 60 | gramów | |
sól | 2.5 | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | 600 | mililitrów | |
ziemniaki | 400 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
3.
sól 1.5 łyżeczki • kminek mielony 1 łyżeczka
Kapustę dodajemy do cebuli, solimy, dodajemy kminek i mieszamy.
4.
ziemniaki 400 gramów • woda 200 mililitrów
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy i dodajemy do kapusty. Podlewamy wodą, mieszamy i dusimy do miękkości.
5.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • skrobia kukurydziana 30 gramów
Ze śmietany, mleka i skrobi kukurydzianej robimy zawiesinę.
6.
czosnek 4 ząbki • sól • masło 30 gramów
Zawiesinę wlewamy do ugotowanej kapusty z ziemniakami, zagotowujemy i dodajemy obrany, przeciśnięty czosnek. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i według smaku dosalamy.
7.
schab wieprzowy 550 gramów • smalec 30 gramów
Wieprzowe mięso rozklepujemy i smażymy na smalcu z obydwóch stron.
8.
sól 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • kminek mielony ½ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • woda 200 mililitrów
Solimy, posypujemy papryką, pieprzem, kminkiem, kurkumą, podlewamy wodą i dusimy przez około 40 minut do miękkości.
9.
woda 200 mililitrów • skrobia kukurydziana 10 gramów
W odrobinie wody mieszamy skrobię kukurydzianą i zagęszczamy sos w mięsie.
Smacznego!