Smażony ser - twarożki
Smażony bardzo aromatyczny ser-twarożki lub ser harceński(ser naturalnie dojrzewający)jest fantastycznym przysmakiem.W naszym przepisie użyty jest właśnie ser harceński o wyraźnie delikatniejszym smaku i nie aż tak ostrym zapachu podczas ich smażenia.
przepis,fotoprzepis,twarogowy ser (twarogi, sery),Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie ›
Składniki
Składniki
bułka tarta | 6 | łyżek | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżki | |
olej słonecznikowy | - | ||
sól | - | ||
twarogowy ser (twarogi, sery) | 400 | gramów | |
woda | - | ||
ziemniaki | - |
Przepis
1.
twarogowy ser (twarogi, sery) 400 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki • jajka kurze 2 sztuki • bułka tarta 6 łyżek
Pojedyncze kółeczka serów panierujemy w mące, roztrzepanym jajku, w bułce tartej, ponownie w jajku i ponownie w bułce tartej.
2.
Panierowane sery układamy na tacce, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Delikatnym zamrożeniem zapobiegniemy rozprzestrzenianiu się ostrego, szczypiącego zapachu podczas ich smażenia.
3.
Podczas mrożenia serków obieramy sobie ziemniaki i gotujemy je w słonej wodzie.
4.
Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy masło, wysypujemy na blachę i szybko je zapiekamy pod grillem.
6.
... z obydwóch stron. Po usmażeniu kładziemy na talerz, w żadnym wypadku nie na papier. Z serków delikatnie wycieka ser który się lepi i potem papieru nie dało by się z nich usunąć.
7.
Podajemy z ziemniakami i sosem tatarskim.
Smacznego!