Smażony korzeń lotosu
Rozkoszujcie się tym prostym i pożywnym egzotycznym posiłkiem przygotowanym zgodnie z tym przepisem w domu. Przekonacie się, że lotos jest nie tylko piękny na powierzchni, ale może również zainteresować swoją zwykłą niewidoczną częścią.
przepis,fotoprzepis,korzeń lotosu - renkon,Dania wegetariańskie,Kuchnia japońska,Bezlaktozowe,Wegańskie przepisy,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kuchnia japońska
Kategorie
Dania wegetariańskie › Kuchnia japońska › Bezlaktozowe › Wegańskie przepisy › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
cukinia | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
korzeń lotosu - renkon | 200 | gramów | |
mirin | 2 | łyżki | |
olej rzepakowy | 3 | łyżki | |
papryka czerwona | 100 | gramów | |
sos sojowy | 1 | łyżka | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 2 | litry | |
woda | 50 | mililitrów | |
zielona cebulka | 50 | gramów |
Przepis
1.
korzeń lotosu - renkon 200 gramów • sól ½ łyżeczki • woda 2 litry
Grubsze plastry obranego korzenia lotosu gotujemy 15 minut w słonej wodzie.
2.
Po ugotowaniu wodę odcedzamy i lotos zostawiamy do odcieczenia.
3.
olej rzepakowy 3 łyżki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Plastry korzenia lotosu smażymy z obydwóch stron na złoty kolor. Doprawiamy pieprzem.
4.
zielona cebulka 50 gramów • cukinia 100 gramów • papryka czerwona 100 gramów • czosnek 2 ząbki
W międzyczasie kroimy warzywa.
5.
woda 50 mililitrów • mirin 2 łyżki • sos sojowy 1 łyżka • cukier kryształ ½ łyżeczki
Warzywa wkładamy na patelnię, podlewamy wodą, doprawiamy i razem dusimy często mieszając.
6.
W przeciągu 15 minut warzywa miałby by być miękkie i przygotowane na serwowanie.
7. Serwowanie
Podajemy w misce z ryżem.
Smacznego!