PRZEPISY

Smażony korzeń lotosu

Smażony korzeń lotosu

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Rozkoszujcie się tym prostym i pożywnym egzotycznym posiłkiem przygotowanym zgodnie z tym przepisem w domu. Przekonacie się, że lotos jest nie tylko piękny na powierzchni, ale może również zainteresować swoją zwykłą niewidoczną częścią.

przepis,fotoprzepis,korzeń lotosu - renkon,Dania wegetariańskie,Kuchnia japońska,Bezlaktozowe,Wegańskie przepisy,Bezglutenowe

Dania wegetariańskie

Kuchnia japońska

Pichcił

Ilość porcji

2

Masa porcji

1304 g

Energia porcji

351 kcal

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

Składniki

Składniki

cukier kryształ

½

11

łyżeczki

kcal

cukinia

100

18

gramów

kcal

czarny pieprz mielony

¼

5

łyżeczki

kcal

czosnek

2

11

ząbki

kcal

korzeń lotosu - renkon

200

148

gramów

kcal

mirin

2

41

łyżki

kcal

olej rzepakowy

3

405

łyżki

kcal

papryka czerwona

100

29

gramów

kcal

sos sojowy

1

21

łyżka

kcal

sól

½

0

łyżeczki

kcal

woda

2

0

litry

kcal

woda

50

0

mililitrów

kcal

zielona cebulka

50

16

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

korzeń lotosu - renkon 200 gramów  sól ½ łyżeczki  woda 2 litry

Grubsze plastry obranego korzenia lotosu gotujemy 15 minut w słonej wodzie.

Grubsze plastry obranego korzenia lotosu gotujemy...

2. 

Po ugotowaniu wodę odcedzamy i lotos zostawiamy do odcieczenia.

Po ugotowaniu wodę odcedzamy i lotos zostawiamy...

3. 

olej rzepakowy 3 łyżki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Plastry korzenia lotosu smażymy z obydwóch stron na złoty kolor. Doprawiamy pieprzem.

Plastry korzenia lotosu smażymy z obydwóch stron...

4. 

zielona cebulka 50 gramów  cukinia 100 gramów  papryka czerwona 100 gramów  czosnek 2 ząbki

W międzyczasie kroimy warzywa.

W międzyczasie kroimy warzywa....

5. 

woda 50 mililitrów  mirin 2 łyżki  sos sojowy 1 łyżka  cukier kryształ ½ łyżeczki

Warzywa wkładamy na patelnię, podlewamy wodą, doprawiamy i razem dusimy często mieszając.

Warzywa wkładamy na patelnię, podlewamy wodą,...

6. 

W przeciągu 15 minut warzywa miałby by być miękkie i przygotowane na serwowanie.

W przeciągu 15 minut warzywa miałby by być...

7. Serwowanie

Podajemy w misce z ryżem.

Podajemy w misce z ryżem....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się