Smażony kalafior w pachnącym cieście
Podajemy z duszonymi warzywami lub gotowanymi ziemniakami.
przepis,fotoprzepis,bazylia,kalafior,nać pietruszki,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bazylia | 2 | łyżki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kalafior | - | ||
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
nać pietruszki | 1 | łyżka | |
olej do frytek | - | ||
pieprz biały mielony | ½ | łyżeczki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
woda | - |
Przepis
1.
Kalafior rozdzielamy na różyczki i myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, wlewamy około 300ml wody, solimy i gotujemy. Część różyczek kalafiora będzie w wodzie a część ugotuje się nad wodą na parze. Na ugotowanie kalafiora możemy użyć również garnek na parę. Gotujemy, parzymy około 10 minut. Potem wodę wylewamy a kalafior odstawiamy do ostudzenia. By szybciej ostygł wyciągamy go na talerz.
2.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • sól 1 łyżeczka • bazylia 2 łyżki • nać pietruszki 1 łyżka
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, sól, natarganą bazylię i nasiekaną natkę pietruszki.
3.
Dodajemy mąkę i na gładko mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby wytworzyło nam się lekko gęste ciasto (około 150-180g|).
4.
mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • pieprz biały mielony ½ łyżeczki
Do ciasta dodajemy paprykę i pieprz.
6.
Smażymy ze wszystkich stron.
Smacznego!