Smażony kalafior w cieście z ciecierzycy
Kalafiorowa pakora (Gobi pakora) jest jedną z wielu smacznych i chrupiących warzywnych pakor ulubionych w Indii. Podaje się jako wieczorne przekąski z dobrą filiżanką herbaty. Może tworzyć też część obiadowego menu.
przepis,fotoprzepis,kalafior,mąka z ciecierzycy,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska,Wegetariańskie przepisy,Wegańskie przepisy,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dania wegetariańskie › Kuchnia indyjska › Wegetariańskie przepisy › Wegańskie przepisy › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka › Sezon - Kalafior ›
Składniki
Składniki
kalafior | 500 | gramów | |
mąka z ciecierzycy | 150 | gramów | |
olej do smażenia | - | ||
przyprawa Garam masala | ½ | łyżeczki | |
sól himalajska różowa | ½ | łyżeczki | |
woda | 150 | mililitrów |
Przepis
1.
kalafior 500 gramów
Kalafior rozbieramy na mniejsze różyczki, myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzącą osoloną wodą i 3 minuty gotujemy. Odcedzamy, przykrywamy i zostawiamy w garnku, w parze, 5 minut. Odkrywamy i zostawiamy do ostudzenia o osuszenia.
2.
mąka z ciecierzycy 150 gramów • sól himalajska różowa ½ łyżeczki • przyprawa Garam masala ½ łyżeczki
Mąkę mieszamy z solą i przyprawy.
3.
woda 150 mililitrów
Dolewamy najpierw 100 ml wody, mieszamy. Według potrzeby dopełniamy około 50 ml wody, aby wytworzyło się gładkie ciasto.
4.
W cieście moczymy różyczki kalafiora ...
6.
Usmażone wyciągamy z oleju, odstawiamy do odcieczenia ...
7.
... i po krótkim ostudzeniu możemy podawać.
Smacznego!