Smażony boczniak w piwnym cieście

Smaczny zdrowy boczniak w cieście. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i sosem tatarskim.
przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,mąka chlebowa pszenna T750,jajka kurze,piwo jasne,mleko półtłuste 1,5%,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
262 g
Energia porcji
654 kcal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Dania wegetariańskie ›Składniki
Składniki
boczniak ostrygowaty | 500 1690 | gramów kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 350 1215 | gramów kcal | |
piwo jasne | 150 65 | mililitrów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
twardy ser | 150 570 | gramów kcal |
Przepis

2.
... i rozdzielamy na pojedyncze "uszka" ...

3.
mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów • sól ½ łyżeczki • twardy ser 150 gramów • jajka kurze 3 sztuki • piwo jasne 150 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów
Z mąki, soli, sera, jajek, piwa i mleka wyrabiamy półpłynne ciasto.

4.
Na patelni rozgrzewamy olej. Pojedyncze uszka moczymy w cieście ...

5.
... i na oleju je smażymy na złoty kolor (smażymy około 3-3,5 minuty z każdej strony).

6.
Usmażone wkładamy do pojemnika w którym dno wykładamy papierowym ręczniczkiem, aby wsiąkł nadmiar tłuszczu.

Smacznego!