Smażone przyprawione ziemniaki z cebulą
Bardzo smaczne ziemniaki jako dodatek, możemy również podawać jako samodzielne danie. Przepis inspirowany indyjską kuchnią.
przepis,fotoprzepis,czerwona cebula,ziemniaki,Dodatki ziemniaczane,Kuchnia indyjska,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Dodatki ziemniaczane
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dodatki ziemniaczane › Kuchnia indyjska › Wegetariańskie przepisy › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezon - Ziemniaki › Kuchnia azjatycka › Sezon - Cebula ›
Składniki
Składniki
Pieczona kapusta przepis | - | ||
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
czerwona cebula | 150 | gramów | |
czosnek | 4 | ząbki | |
liść laurowy | 1 | sztuka | |
olej słonecznikowy | 150 | mililitrów | |
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ | łyżeczki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
1.
liść laurowy 1 sztuka • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki • cynamon mielony ½ łyżeczki • olej słonecznikowy 150 mililitrów
Na większej patelni rozgrzewamy olej i smażymy w nim przyprawy.
2.
czerwona cebula 150 gramów • ziemniaki 800 gramów
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie kółeczka. Kółeczka rozdzielamy. Z oleju wyciągamy liście laurowe i dodajemy cebulę.
4.
przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • czosnek 4 ząbki
...kurkumę i dodajemy obrany, starty czosnek. Mieszamy.
6.
Smażymy, często przewracając warstwę ziemniaków, około 30 minut...
7.
...na złoty kolor.
Smacznego!