Smażone nuggetsy rybne z suma
Rybne nuggetsy z suma afrykańskiego. Mięso z tej ryby jest bardzo smaczne, o gęstej fakturze a przede wszystkim prawie nie zawiera ości. I właśnie dlatego, jeżeli nie lubicie wielu ości w karpiu wigilijnym, spróbujcie go zastąpić tą rybą.
przepis,fotoprzepis,sum afrykański - filety,Ryby,Bezlaktozowe
Ryby
Składniki
Składniki
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
olej do frytek | - | ||
sum afrykański - filety | 1 | kilogram | |
sól | - |
Przepis
1.
sum afrykański - filety 1 kilogram
Świeże filety rybne myjemy i suszymy papierowym kuchennym ręczniczkiem.
2.
Z filetów ściągamy skórę. Nie idzie to lekko, ale przy odrobinie cierpliwości na pewno się uda. Polecamy palcami podebrać skórę w grubszej części filetu i powoli ją oddzielać odciągając z mięsa. Warto spróbować skórę złapać do papierowego ręczniczka kuchennego, co zapobiegnie ślizganiu.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 • jajka kurze 3 sztuki
Nuggetsy obtaczamy w mące, roztrzepanych jajkach (według potrzeby możemy roztrzepać więcej jajek)...
5.
...oraz w bułce tartej.
6.
Wkładamy do koszyka frytkownicy.
7.
Zanurzamy do oleju i przy temperaturze 170° przez 4-5 minut smażymy we frytkownicy. Ryby można także smażyć w oleju na patelni, z tym, że obracamy je w połowie czasu smażenia.
8.
Koszyk z rybami wyciągamy z oleju i odstawiamy do odcieczenia.
9.
Podajemy z sałatką ziemniaczaną.
Smacznego!