Smażone mięso wieprzowe na słodko-kwaśno
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 650 | gramów | |
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
czosnek | 4 | ząbki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
korzeń imbiru | 30 | gramów | |
ocet | 3 | łyżeczki | |
ogórek sałatkowy | 150 | gramów | |
olej do frytek | 300 | mililitrów | |
por | 90 | gramów | |
przecier pomidorowy | 50 | mililitrów | |
skrobia kukurydziana | 3 | łyżeczki | |
skrobia kukurydziana | 3 | łyżki | |
sól | 0 | ||
wino z ryżu | 3 | łyżeczki | |
wino z ryżu | 15 | łyżek | |
woda | 3 | łyżki |
Przepis
1. Przyrządzanie mięsa
Udo wieprzowe 650 gramów
Wieprzowe mięso najpierw kroimy na cienkie plastry, potem na paseczki 3 cm długie i 2 cm szerokie.
2.
jajka kurze 3 sztuki • skrobia kukurydziana 3 łyżeczki • sól • wino z ryżu 3 łyżeczki
Jajka ubijamy ze skrobią, szczyptą soli i winem z ryżu. Dodajemy mięso.
3.
ogórek sałatkowy 150 gramów • por 90 gramów • korzeń imbiru 30 gramów • czosnek 4 ząbki
Sałatkowy ogórek kroimy na plasterki 4 cm długie i 2 cm szerokie. Obrany imbir i czosnek kroimy na plasterki. Por opłukujemy i również kroimy na plasterki.
4. Przyrządzenie sosu
cukier kryształ 3 łyżki • ocet 3 łyżeczki • sól • wino z ryżu 15 łyżek • skrobia kukurydziana 3 łyżki • woda 3 łyżki
Mieszamy cukier z octem, szczyptą soli, winem z ryżu, skrobią oraz wodą.
5. Smażenie mięsa na głębokim oleju
olej do frytek 300 mililitrów
Rozgrzewamy olej we woku. Dodajemy mięso wieprzowe a następnie smażymy go na złoty kolor na średnim płomieniu. Potem mięso wyciągamy.
6.
przecier pomidorowy 50 mililitrów
Olej wylewamy, zostanie jedynie olejowy nalot. We woku krótko smażymy przygotowany por, imbir i czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy, plasterki ogórka. Krótko wszystko smażymy. Dolewamy sos i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Sos gotujemy tak długo, dopóki nie zgęstnieje. Dodajemy mięso i jeszcze raz krótko zagotowujemy.
Smacznego!