Smażone filety z kurczaka
Klasyczne filety z kurczaka podajemy z ziemniaczanym puree, ziemniaczaną sałatką, ryżem ... albo tylko z chlebem i ogórkiem.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,Kurczak
Kurczak
Kategorie
Kurczak ›
Składniki
Składniki
bułka tarta | - | ||
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
olej słonecznikowy | - | ||
piersi z kurczaka | 1000 | gramów | |
sól | - |
Przepis
1. Filety z kurczaka
piersi z kurczaka 1000 gramów
Piersi z kurczaka przekrawamy na połowę i lekko wyklepujemy.
2.
jajka kurze 3 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • sól • mąka chlebowa pszenna T750 • bułka tarta
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i solą. Przygotowujemy sobie mąkę i bułkę tartą. Mięso z kurczaka solimy.
3.
Filet obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
4.
Na patelni rozgrzewamy olej i filety smażymy 10 minut pod przykryciem, odkrywamy, przewracamy kotlety i smażymy na drugiej stronie 10 minut. Po otoczeniu filetów patelnię już nie przykrywamy przykrywką.
Smacznego!