Smażona cukinia z mortadelą i serem
Serwujemy z gotowanymi albo pieczonymi ziemniakami, ewentualnie z sałatką warzywną.
przepis,fotoprzepis,cukinia,twardy ser,kiełbasa mortadela,Wieprzowina
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bułka tarta | 100 | gramów | |
cukinia | 800 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kiełbasa mortadela | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
olej rzepakowy | 100 | mililitrów | |
oliwa | 50 | mililitrów | |
twardy ser | 100 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie cukinii
cukinia 800 gramów • oliwa 50 mililitrów
Cukinię myjemy (najlepsza jest duża, gruba cukinia), obieramy, kroimy na kółeczka.
2. Potrójna panierka
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • jajka kurze 1 sztuka • bułka tarta 100 gramów
Przygotowujemy sobie składniki na potrójną panierkę (mąka, jajko, bułka tarta).
3.
twardy ser 100 gramów • kiełbasa mortadela 100 gramów
Kółeczko cukinii solimy, kładziemy na nie plasterek mortadeli i plasterek sera.
4. Smażymy
olej rzepakowy 100 mililitrów
Cukinię panierujemy najpierw w mące, potem w jajku a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym cukinię smażymy.
Smacznego!