Smażona cukinia w jogurtowym cieście
Smażony przysmak z cukinii jest wspaniałym wegetariańskim daniem ale i dobrym dla nie wegetarian.
przepis,fotoprzepis,cukinia,biały jogurt,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
biały jogurt | 300 | gramów | |
cukinia | 600 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 120 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
cukinia 600 gramów
Trzy mniejsze cukinie myjemy i każdą przekrawamy na trzy części wzdłuż (grubość 1,5 cm). Solimy i na chwilę odstawiamy.
2.
biały jogurt 300 gramów • jajka kurze 2 sztuki • mąka chlebowa pszenna T750 120 gramów • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Wymienione składniki mieszamy na ciasto.
3.
Najlepiej w podłużnej misce.
4.
Posolone cukinie wycieramy w kuchenny papierowy ręczniczek.
5.
Cukinię zanurzamy w cieście.
6.
Smażymy na patelni z gorącym olejem z obydwóch stron po około 2 minuty. Albo użyjemy frytkownicę w której olej rozgrzewamy do 170°C i w niej zanurzone cukinie smażymy 3 minuty.
7.
Usmażone cukinie odkładamy do odcieczenia od zbytecznego oleju.
8.
Albo je układamy z patelni na papierowy kuchenny ręczniczek który wsiąknie zbyteczny olej.
9.
Podajemy z ziemniakami i tatarskim sosem.
Smacznego!