Słodko kwaśny fasolowy sos z ziemniakami
Słodko kwaśny, mleczno - śmietanowy fasolowy sos jest bardzo smaczny z dobrymi mielonymi kotletami, kiełbaską albo jajkiem sadzonym. Klasycznie podajemy do niego świeży, miękki chleb. Przy przygotowywaniu 4 porcji użyjemy połowę przygotowanych składników.
przepis,fotoprzepis,fasola,ziemniaki,Sosy,Kuchnia słowacka
Sosy
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 3 | łyżeczki | |
cukier kryształ | - | ||
fasola | 350 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 500 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 | łyżki | |
ocet | 2 | łyżki | |
sól | 0 | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | - | ||
woda | 1 | litr | |
ziemniaki | 750 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
fasola 350 gramów • woda • sól
Dzień przed gotowaniem fasolę moczymy w zimnej wodzie. Wodę wylewamy, wlewamy nową i fasolę gotujemy do miękkości z odrobiną soli. Odcedzamy.
2.
Do przygotowania sosu możemy również użyć fasoli z puszki, o czystej wadze 750 g. Przed przygotowaniem odcedzamy ją z nalewy i przepłukujemy wodą.
3.
ziemniaki 750 gramów • woda 1 litr • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na małe kosteczki i gotujemy w wodzie z solą i liściem laurowym.
6.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów
Zawiesinę wlewamy do zupy i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę.
7.
ocet 2 łyżki • cukier kryształ • sól • masło 50 gramów
Sos odstawiamy z ognia, doprawiamy octem, ewentualnie dodajemy jeszcze troszkę cukru i soli według smaku. Na koniec dodajemy masło.
Smacznego!