Słodkie winne ciasteczka
Drobne bożonarodzeniowe ciasteczka z ciasta bez cukru, ale w cukrze obtaczane.
przepis,fotoprzepis,wino białe półsłodkie ,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | - | ||
masło | 125 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 175 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
wino białe półsłodkie | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 175 gramów • masło 125 gramów • wino białe półsłodkie 50 mililitrów • sól 1 szczypta
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, wlewamy wino i dodajemy szczyptę soli.
2.
Wyrabiamy ciasto.
3.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
4.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy drobne kształty (średnica okrągłej foremki jest 3 cm).
5.
Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6.
Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.
8.
Przechowujemy w zamykanym pudełeczku, aby nie wyschły.
Smacznego!