Słodkie twarogowe krokiety
Kruche smażone krokiety ze słodkiego twarogowego ciasta, podajemy z ulubionymi owocami.
przepis,fotoprzepis,twaróg granulowany,rodzynki,skórka z cytryny,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania ›
Składniki
Składniki
bita śmietana | - | ||
bułka tarta | - | ||
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier waniliowy | 2 | sztuki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kompot z borówek | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 120 | gramów | |
olej do frytek | - | ||
rodzynki | 50 | gramów | |
skórka z cytryny | 2 | łyżeczki | |
twaróg granulowany | 500 | gramów |
Przepis
1.
jajka kurze 2 sztuki • cukier kryształ 80 gramów • cukier waniliowy 2 sztuki • twaróg granulowany 500 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 120 gramów • rodzynki 50 gramów • skórka z cytryny 2 łyżeczki
Jajka, kryształowy i waniliowy cukier mieszamy, dodajemy mąkę, rozkruszony twaróg, startą skórkę z cytryny i rodzynki. Wszystko dobrze mieszamy i wyrabiamy ciasto.
2.
Z twarogowego ciasta odkładamy małe kawałki, mokrymi rękami formujemy krokiety lub kuleczki, które panierujemy w bułce tartej.
3.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i krokiety ze wszystkich stron smażymy na złoty kolor.
4.
Usmażone krokiety odkładamy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć olej.
5.
kompot z borówek • bita śmietana
Krokiety podajemy z bitą śmietaną i borówkowym kompotem albo innymi owocami.
Smacznego!