Słodkie piankowe ciasto
Słodkie ciasto na dni powszednie i świąteczne.
przepis,fotoprzepis,białko jajka,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
cukier kryształ | 200 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
dżem morelowy | - | ||
masło | 150 | gramów | |
migdały płatki | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 150 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
sok z cytryny | 1 | łyżka | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
4.
mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia...
5.
...i mieszamy gładkie, niezbyt gęste ciasto.
6.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.
11.
Na dżem nanosimy pianę z białek...
12.
...i posypujemy płatkami migdałów. Dopiekamy jeszcze 10 minut w temperaturze 180°C.
13.
Ostudzone ciasto kroimy.
Smacznego!