Słodka polenta

Zdrowe śniadanie i kolacja. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i stosunkowo niskiej zawartości cukru nadaje się również jako przekąska dla trzymających dietę.
przepis,fotoprzepis,mąka kukurydziana (polenta),gruszka,rodzynki,Słodkie dania,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 60 238 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 2 145 | opakowania kcal | |
cynamon mielony | 2 25 | łyżeczki kcal | |
cytryna | ½ ?? | sztuki kcal | |
gruszka | 500 330 | gramów kcal | |
miód | 4 197 | łyżki kcal | |
mąka kukurydziana (polenta) | 300 1050 | gramów kcal | |
orzechy włoskie | 100 674 | gramów kcal | |
rodzynki | 100 284 | gramów kcal | |
sok pomarańczowy | 200 90 | mililitrów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
woda | 1500 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
mąka kukurydziana (polenta) 300 gramów • woda 300 mililitrów
Mąkę kukurydzianą zalewamy w misce wrzącą wodą. W ten sposób stłumimy w niej gorzki smak.

2.
woda 1200 mililitrów • sól 1 szczypta
Zawartość miski wkładamy do zimnej wody ze szczyptą soli, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

3.
Za około 30 minut od zagotowania, prawie ciągle mieszając, gotujemy kaszę.

4.
gruszka 500 gramów • cytryna ½ sztuki • rodzynki 100 gramów • orzechy włoskie 100 gramów
Gruszki obieramy, usuwamy rdzeń i pestki, kroimy je na małe kostki i w większej misce skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki moczymy. Orzechy siekamy na drobno albo mielimy.

5.
cukier trzcinowy 60 gramów • miód 4 łyżki • cukier waniliowy 2 opakowania • cynamon mielony 2 łyżeczki • sok pomarańczowy 200 mililitrów
Rodzynki odcedzamy, wsypujemy je do gruszek i dodajemy ugotowaną kukurydzianą kaszę. Do kaszy dodajemy cukier trzcinowy, miód, cynamon, cukier waniliowy i sok z dwóch pomarańczy.

6.
Na koniec dodajemy orzechy.

7.
Polentę wylewamy na wielką blachę, którą sobie wcześniej polewamy zimną wodą.

8.
Po zupełnym ostudzeniu kroimy i serwujemy.

Smacznego!