PRZEPISY

Słodka polenta

Słodka polenta

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Zdrowe śniadanie i kolacja. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i stosunkowo niskiej zawartości cukru nadaje się również jako przekąska dla trzymających dietę.

przepis,fotoprzepis,mąka kukurydziana (polenta),gruszka,rodzynki,Słodkie dania,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier trzcinowy

60

238

gramów

kcal

cukier waniliowy

2

145

opakowania

kcal

cynamon mielony

2

25

łyżeczki

kcal

cytryna

½

??

sztuki

kcal

gruszka

500

330

gramów

kcal

miód

4

197

łyżki

kcal

mąka kukurydziana (polenta)

300

1050

gramów

kcal

orzechy włoskie

100

674

gramów

kcal

rodzynki

100

284

gramów

kcal

sok pomarańczowy

200

90

mililitrów

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

woda

1500

0

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

mąka kukurydziana (polenta) 300 gramów  woda 300 mililitrów

Mąkę kukurydzianą zalewamy w misce wrzącą wodą. W ten sposób stłumimy w niej gorzki smak.

Mąkę kukurydzianą zalewamy w misce wrzącą...

2. 

woda 1200 mililitrów  sól 1 szczypta

Zawartość miski wkładamy do zimnej wody ze szczyptą soli, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Zawartość miski wkładamy do zimnej wody ze...

3. 

Za około 30 minut od zagotowania, prawie ciągle mieszając, gotujemy kaszę.

Za około 30 minut od zagotowania, prawie ciągle...

4. 

gruszka 500 gramów  cytryna ½ sztuki  rodzynki 100 gramów  orzechy włoskie 100 gramów

Gruszki obieramy, usuwamy rdzeń i pestki, kroimy je na małe kostki i w większej misce skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki moczymy. Orzechy siekamy na drobno albo mielimy.

Gruszki obieramy, usuwamy rdzeń i pestki, kroimy...

5. 

cukier trzcinowy 60 gramów  miód 4 łyżki  cukier waniliowy 2 opakowania  cynamon mielony 2 łyżeczki  sok pomarańczowy 200 mililitrów

Rodzynki odcedzamy, wsypujemy je do gruszek i dodajemy ugotowaną kukurydzianą kaszę. Do kaszy dodajemy cukier trzcinowy, miód, cynamon, cukier waniliowy i sok z dwóch pomarańczy.

Rodzynki odcedzamy, wsypujemy je do gruszek i...

6. 

Na koniec dodajemy orzechy.

Na koniec dodajemy orzechy....

7. 

Polentę wylewamy na wielką blachę, którą sobie wcześniej polewamy zimną wodą.

Polentę wylewamy na wielką blachę, którą...

8. 

Po zupełnym ostudzeniu kroimy i serwujemy.

Po zupełnym ostudzeniu kroimy i serwujemy....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się