Słodka bułka z domowej piekarni
Proste przygotowanie doskonałej słodkiej bułki/ciasta z użyciem domowej piekarni.
przepis,fotoprzepis,białe pieczywo,jabłka,rodzynki,cynamon mielony,Słodkie dania,Przepisy do automatu do pieczenia,Sezonowe przepisy
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania › Przepisy do automatu do pieczenia › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
białe pieczywo | 6 | sztuk | |
cukier kryształ | 120 | gramów | |
cukier waniliowy | 1 | opakowanie | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jabłka | 500 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
rodzynki | 100 | gramów |
Przepis
1.
białe pieczywo 6 sztuk • cukier kryształ 120 gramów • jabłka 500 gramów • rodzynki 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • jajka kurze 4 sztuki • cukier waniliowy 1 opakowanie • cynamon mielony 2 łyżeczki
Starsze pieczywo kroimy na kostki, posypujemy kryształowym cukrem. Jabłka obieramy, trzemy, dodajemy do pieczywa razem z uprzednio namoczonymi i przed dodaniem odcedzonymi rodzynkami. Wszystko razem porządnie mieszamy. W mleku mieszamy jajka, cukier waniliowy i cynamon.
2.
Pojemnik do pieczenia chleba smarujemy masłem i wyciągamy z niego łopatkę do mieszania. Masę wkładamy do pojemnika i dociskamy. Zalewamy mleczną zawiesiną i przebijamy wykałaczką, aby mleko z łatwością wsiąknęło w bułki.
3.
Pojemnik wkładamy do piekarni i nastawiamy program: Pieczenie. Po skończonym programie pieczenia bułkę wyciągamy/przewracamy. podajemy ciepłą, ewentualnie możemy podawać ostudzoną na temperaturę pokojową.
Smacznego!