Śliwkowy placek z twarogowego orkiszowego ciasta
Smaczny śliwkowy placek z twarogowego drożdżowego ciasta.
przepis,fotoprzepis,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,miękki twaróg,śliwki,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | - | ||
cynamon mielony | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 60 | gramów | |
miękki twaróg | 125 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżeczka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 100 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
śliwki | - | ||
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżeczka • świeże drożdże 20 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
3.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 100 gramów • miękki twaróg 125 gramów • sól 1 szczypta • mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy twaróg, jajko, szczyptę soli, mleko i rozczyn.
4.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
5.
Blachę na pieczenie wykładamy papierem. Papier wyciągamy i ciasto na nim rozwałkowujemy. Z powrotem kładziemy na blachę.
6.
Śliwki myjemy, rozpoławiamy i usuwamy pestki. Połówki śliwek, stosunkowo gęsto, układamy na cieście. Posypujemy cynamonem...
8.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!